Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feljegyzés 043

Vissza a FELJEGYZÉSEK listájához

 

A gondozással kapcsolatos és a gondozottakkal való kapcsolat a munkám során. Nagyon jó dolognak tartják ezt a lehetőséget, de az első találkozás alkalmával a bizalmatlanság ott volt a szemükben. Egy teljesen idegen ember, aki munkájával segítséget nyújt, megkönnyítve mindennapjaikat, ez hihetetlennek tűnt számomra. A jó kommunikáció képességgel, kedvességgel, empátiával a rám bízott munkák feladatok pontos elvégzése oldotta ezt a bizalmatlanságot napok, hetek elteltével kialakult a teljes bizalom, melyet a sok beszélgetések, az elvégzett munkák, bevásárlások utáni pontos elszámolások bizonyított a kliensek számára.

Pár hónap elteltével már a családi eseményen is részt vette, egy unoka esküvőjére kellett elkísérni a gondozottat, ami egy templomi esküvő volt. Nagyon jóleső érzés volt, hogy a család mellett engem kért fel a gondozott erre a feladatra, mondván, hogy a gyermekei nem érnek rá őt kísérgetni a szertartáson. Tapasztalatom a fenti eset során, hogy nagyon fontosnak tartják, hogy a gondozót megismerje a család, mi a véleményük a gondozó személyéről. Vannak olyan gondozottak, akiknek gyerekei távol élnek, így egy évben két-három alkalommal látogatják őket, abban az esetben csak a gondozó az egyetlen kapcsolat a számukra. Igaz telefon kapcsolatban vannak napi szinten, de a probléma megoldás a gondozó feladata, itt a bizalom az empátia erősebb, mint ahol a család napi, heti látogatást tesz a gondozottnál.

Nagyon sok dolgot közösen végzünk, igénylik a rendet, a tisztaságot, odafigyelnek a lakókörnyezetükre, szeretik megbecsülni azt a munkát, amit a gondozó elvégez körülöttük. Személyes higiéniájukra, szobájuk tisztántartására is odafigyelek, kikérik a véleményem különböző ápoló, tisztálkodó szerek használatáról. Nagyon fontos a havi gyógyszerek beszerzése, hogy időben ki legyen íratva, kiváltva és a pontos rezsi befizetése.

Most már egy év elteltével úgy tűnik, hogy családtagként tekintenek rám, beavatnak a családi dolgokba, többet beszél a családjukról, a régi dolgokról, ami történt az életük során. Sok családi fotót mutatnak meg. Elmesélik milyen események zajlottak a gyerekük életében, milyenek voltak a gyermekeik, hogyan tanultak, milyen szakmát szereztek és jelen pillanatban milyen munkakört töltenek be. Beszélnek az unokák felnőtté válásáról, hogyan segítették az önálló élet elindulásában.

Biztos vagyok benne, hogy teljes lett a bizalom, az empátia a gondozottak és a gondozó között, megbíznak bennem. Nagyon várják a mindennapos megjelenésemet, ami nagyon fontos számukra. Fontos dolognak tartom, hogy nem úgy tekintenek a gondozóra, hogy ez a kötelessége, feladata, kérik minden feladat elvégzésében a segítséget, így közösen dolgozunk, feloldódik bennük a felesleges érzet. Többször megemlítik, hogy milyen jó, hogy van ez a lehetőség, mert így van, akire számíthatnak nehéz napjaikban. Örömmel tölt el az az érzés, hogy az arcukra van írva a megelégedés, az öröm egy-egy olyan beszélgetés során, ami segít a lelki problémájukat oldani.

Végezetül örülök, hogy ezt a munkakört választottam, nagyon jó dolog olyan embereknek segíteni, akik rá vannak szorulva, de tiszteletben tartják munkámat és nagy szeretettel vesznek körül.

Vissza a FELJEGYZÉSEK listájához