Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feljegyzés 042

Vissza a FELJEGYZÉSEK listájához

 

Ellátottaim többségét már egy éve gondozom. A többiekkel később kerültem kapcsolatba. Leginkább a ház körüli és a háztartási munkákban kérik a segítségemet. Rendszeresen íratok és váltok ki gyógyszert néhány ellátottnak, de van olyan gondozott is, aki nem kéri ezt a segítséget, mert úgy gondolja, hogy a rendelőben töltött idő alatt más beteggel is tud beszélgetni és így jobban telik az idő számára. Néhány ellátott a gondozás kezdetén még távolságtartó volt, de a hetek hónapok során bizalmába fogadott és a családja is örömét fejezte ki, hogy rendszeres segítség jön a házhoz. 

A gondozottak gyerekei dolgoznak, nem tudnak naponta elmenni az idősekhez, így az én munkám nagy segítség nekik is. Volt olyan, hogy az egyik gondozottam hírtelen ágynak esett és a felesége egyedül nem tudta ápolni, így közösen a segítségemmel gondoztuk, mértük a lázát, stb. Illetve a házi munkában is nagyobb segítséget igényelt a házaspár. Az egyedül élő nénik fokozottan igénylik a gondozást, mert gyenge a fizikai teljesítőképességük, betegségük miatt nem mernek magasra mászni (pl. függönycsere, ablaktisztítás), valamint magányosnak érzik magukat egyedül, így a náluk töltött idő mindenképp hasznos, mert társaloghatnak, értesülhetnek a környezetükben történő dolgokról. 

Időnként egy-egy ügyintézésben is segítek, nyomtatványokat szerzek be, majd azokat együtt kitöltjük, főzünk, süteményeket készítünk. Segítettem már a befőzéshez szükséges gyümölcsök megtisztításában, kopasztottunk tyúkot ételkészítéshez. Már süteményes recepteket is cseréltünk egymással, ill. befőzési technikákat sajátítottam el tőlük. Nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk. Van olyan néni, aki férje halála óta nem akar kimozdulni, csak a szomszédba megy át, ill. a lányáéhoz jár, s a korábbi kikapcsolódásait hanyagolja. Megpróbálom rendszeresen előadásokra, termékbemutatókra csábítani, noszogatni, hogy ismerőseit látogassa meg. 

A gondozottaknak (s nekem is) nagyon fontos a bizalom, az őszinteség. Szeretik, ha tudják, hogy mikor megyek hozzájuk a következő napon, ezért mindig megbeszéljük, hogy másnap délelőtt vagy délután menjek. Szinte már családias hangulatban telik az együtt töltött idő, s így a munkavégzés is jobban halad.

Vissza a FELJEGYZÉSEK listájához