Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feljegyzés 028

Vissza a FELJEGYZÉSEK listájához

 

A „Segítő Szív” Szociális Szolgálatnál dolgozom 2011. augusztus 3.-a óta, mint szociális gondozó. Klienseimhez már elmúlt egy éve járok és mindenkivel nagyon jó a kapcsolatom. Szülei már régen meghaltak, nincs semmi hozzátartozója. Rajtam és az egyik szomszédján kívül senkit nem enged be a lakásba. Mióta járok sokat fejlődött, már le tudja írni a nevét, olvas és zenét is hallgat, amit azelőtt nem tett. Sokat beszélgetünk a tisztaságról és már meggyőztem, hogy tisztálkodni és borotválkozni miért fontos. Sokat fejlődött a beszédje is, mivel míg nem jártam oda senkivel nem kommunikált. 

A többi klienseim is nagyon magányosak, mindegyik egyedül él (özvegy), kivéve egy házaspárt, nekik meg sajnos nem születet gyerekük. Minden kliensem elmondja a problémáját és közben megoldjuk. Természetesen a titoktartás kötelez (etikai kódex). Mindegyik kliensem nagyon ragaszkodik hozzám, ami természetesen kölcsönös. Úgy tapasztaltam, hogy nem csak a munkámat igénylik, hanem a lelki problémáikon is kell segíteni. Van olyan kliensem, amikor megyek, látom , hogy sír, de mire már jövök elfelé azt mondja, hogy sokkal jobb a hangulata, nem érzi úgy a magányt, erőt adok neki. Olyan kliensem is van, aki azt mondja javult az egészségi állapota. Csökkent a vérnyomása és a cukorja is alacsonyabb.  Elmagyaráztam neki, hogy nem elég a gyógyszert pontosan szedni, nagyon fontos a helyes táplálkozás is, azóta odafigyel az étrendjére. 

Olyan kliensem is van, hogy azért vitte el a mentő, mert kiszáradt és elájult, nem ivott elég folyadékot. Elmagyaráztam, hogy miért fontos a folyadékbevitel a szervezetbe, azóta állandóan ott van az ásványvíz mellette. Sokszor mondja, hogy sokat segítettem, mert azóta sokkal jobb a közérzete. Segítettem, hogy megkapják a lakásfenntartási támogatást. Egy kliensemnek, akinek alacsony volt a nyugdíja, kértem nyugdíjemelést, amit meg is kapott. Nagyon örült, mivel havi 3800 Ft-ot jelentett.

Remélem és igyekszem, hogy kapcsolatunk továbbra is ilyen jó maradjon és segítségükre lehessek.

Vissza a FELJEGYZÉSEK listájához